Selecteer een pagina

Plaatsen van bruggen

Waarom wordt een brug geplaatst

Er zijn verschillende redenen waarom u een tand kan verliezen. Dit kan het gevolg zijn van een ongeluk of van een tandheelkundige ingreep. Sommige mensen beschikken bovendien nu eenmaalg niet over een sterk gebit, en verliezen al snel meerdere van hun tanden.

Het is pas wanneer meerdere tanden ontbreken, dat gekozen wordt voor een brug. U kan dit bekijken als een niet-uitneembaar kunstgebit. Kunstof tanden wordt aan elkaar gehecht en worden nadien op enkele implantaten vastgemaakt. Indien u kiest voor een brug, kiest u dan ook voor een permanente tandvervanging. Het plaatsen van een brug is een tandheelkundige ingreep die veel tijd in beslag neemt en die regelmatige tandartsbezoekjes met zich meebrengt. Plaatsen van bruggen helpt.

Hoe wordt een brug geplaatst

De basis van een brug is uiteraard de wortel. Hiervoor wordt een implantaat geplaatst, dewelke dan een zogenaamde kunstwortel vormt. De implantaat wordt dan als een schroef in de kaak aangebracht. Omdat dit materiaal deel zal uitmaken van het lichaam, wordt het vervaardigd uit lichaamsvirendelijke materialen zoals titanium. Het plaatsen van bruggen is geen zware ingreep.

Het plaatsen van implantaten is absoluut geen sinecure en wordt voorafgegaan door een uitgebreid onderzoek. Een implantaat kan immers pas bevestigd worden indien er voldoende gezond kaakbeen voorhanden is, waarin deze kan geplaatst worden. Afhankelijk van de grootte van de brug, worden twee of meerdere inplanten aangebracht. Bovendien zal in elke situatie worden nagegaan of het aangewezen is om het tandvlees nadien toe te maken, of deze open te laten.

Hoe dan ook zijn er enkele maanden voorzien tussen de plaatsing van de implantaten en het aanbrengen van de brug. De implantaten moeten namelijk volledig in het bot verankerd zijn, hetgeen een genezingsproces van drie tot zes maanden vergt. Nadien worden de bruggen aangebracht, hetgeen eigenlijk een klein werk is in vergelijking met de plaatsing van de implantaten.

Op de plaatst van de inplantaten bestaat de burg uit kronen. Dit zijn zogenaamde kapjes van metaal of porselein die over de implantaat heen worden geplaatst. Ze zijn dan ook hol vanbinnen. Tussen deze kronen bestaat de brug dan uit volledig gevulde kunstof tanden, die niet worden vastgehecht aan het tandvlees of het kaakbeen.

Duurzaam

Wie kronen laat plaatsen, zorgt er voor dat het gebit duurzaam wordt gerepareerd. Een kroon heeft een lange levensduur, is stevig en helpt om zo lang mogelijk van het eigen gebit te genieten. Het alternatief is een gapend gat in de mond en bij meerdere gaten wordt het zelfs een bitje. Het plaatsen wordt dan ook met zorg gedaan. Eerst wordt vastgesteld of een kroon kan helpen. Dan wordt de slechte tand behandeld en zo aangepast dat met een pasta een afdruk gemaakt kan worden. Deze afdruk wordt gebruikt om de pocket te fabriceren. Dat gebeurt in een speciaal tandheelkundig laboratorium. De kroon wordt vervolgens door de tandarts op de tand geplaatst en verder afgewerkt. Om de tijd totdat ze geplaatst kan worden te overbruggen, maakt de tandarts een zogenaamde noodvoorziening, zodat niet echt te zien is dat een groot deel van een tand verdwenen is.

Een goede mondhygiëne is absoluut vereist

Aangezien de implantaten werden aangebracht in het tandvlees zelf, is het belangrijk hier voldoende aandacht aan te besteden U zal daarom niet alleen een goede mondhygiëne moeten creëren, maar tevens regelmatig een bezoek moeten brengen aan de tandarts.

Voor de behandeling
Na de behandeling
De Kliniek
Onze Kliniek is gevestigd in het pand ´Museumkwartier´in het hartje van Amsterdam Zuid, vlak bij de Roelof Hartstraat en de van Baerlestraat. Er zijn in totaal 14 behandelkamers, waarin tandartsen, mondhygienisten en tandarts specialisten werkzaam zijn. Maak gelijk een afspraak.
Adres: Pieter-Baststraat 21 – 27
1071 TV Amsterdam
(Zijstraat van de Roelof-Hartstraat in Oud-Zuid)
Telefoon: 020-662 3914
Mail: contact@kctamsterdamzuid.nl